tisdag 20 maj 2008

parasiter och domptörer

Även om den institutionaliserade socialismen är sjuk och smutsig, är Kampen i allra högsta grad aktuell. Strejkbryteri har jag mycket svårt att acceptera. Medan kollegor och kamrater kämpar delvis för deras skull, och försöker dessa asgamar roffa åt sig smulorna. Vad tänker de på? Är de så lättpåverkade att de gått på snacket om att strejkare "bara gnäller"? Att sjuksköterskor ska "ta sitt ansvar"?

En sjuksköterska har inget moraliskt ansvar att arbeta. En sjuksköterska inte ett större ansvar att arbeta än vad en butiksinnehavare har ansvar att hålla sin butik öppet. Och argumentet att om de är missnöjda borde de inte ha blivit sjuksköterskor, eller att de borde byta yrke är verkligen dumt. Om butiksinnehavaren är missnöjd med sin affär, slår han då omedelbart igen den? Nej, han försöker förändra förutsättningarna genom att förhandla med leverantörer. Det är det sjuksköterskorna sysslar med nu.

Att sedan arbetsgivaren är en tragisk spillra (eller spillning) av ett århundrade av "socialdemokratisk" (läs: folkhemsrepublikansk) politik som saknar grepp om den verklighet de lever i är sedan en annan sak. De försöker piska fackförbunden tillbaka in i leden genom att skapa osämja och misstro sjuksköterskorna emellan. Det enda sättet att stå emot är vara enade och inte låta sig mutas. Jag hoppas även de oorganiserade har förstått detta.


---
Andra bloggar om: , , , , , ,

4 kommentarer:

Anonym sa...

De oorganiserade får ingen lön ifall de strejkar. Får att få ersättning måste de gå med i facket. Det är ren utpressning och mobbning. Facket är och förblir en maffiaorganisation.

Anders... sa...

Oorganiserade bör inte strejka, det blir bara konstiga motsättningar då. Väljer man att stå utanför, så finns det ingen anledning att inte gå till jobbet - men att där göra SITT jobb. Grejen är att de inte ska göra de STREJKANDES jobb och på så sätt tjäna extra. Gör de det, får de skylla sig själva om de organiserade blir förbannade.

Ditt maffiaargument har jag hört flera gånger. Det är ju verkligen totalt propagandistiskt nonsens som helt saknar grund.

Anonym sa...

Kommunal använde strejkbryteri för att knäcka branmännens fackförbund, nu är det Svensk Pilotförening som försöker hindra piloter att få till kollektivavtal. Inte så konstigt att arbetsgivare börjar använda samma metoder. Urholkar man spelreglerna så får man stå sitt kast.
Lars V

Anders... sa...

Nu har i och för sig arbetsgivare använt sig av strejkbrytare i flera hundra år. :) Fast jag håller med om att piloternas agerande är väldigt märkligt, med reservation för att jag inte läst sådär jättemycket om dem. Att skapa ett litet sidoförbund och konkurrera om medlemmarna är mest destruktivt. Den enda chansen att skaffa sig fördelar är att stå enade och mobilisera sig ordentligt, något som förbunden verkar ha glömt bort (igen).

 

Copyright 2008 Anders Sjölander