onsdag 26 november 2008

bokbål i lågstadiet

Jag är inte speciellt intresserad av barnlitteratur, MEN... Vad är det som händer i det här landet? Nu ska vi förbjuda böcker för att moraltanterna blir panikslagna för minsta lilla som kan uppfattas som "rasistiskt" eller "sexistiskt". Tydligen är det rasistiskt att över huvud taget visa bilder på människor från andra kulturer, för boken döms ut på grund av att den innehåller en bild på en ensam judisk pojke. Det är alltså så tabu att vi inte ens får diskutera - och än mindre uppmana våra barn att diskutera - mobbing och utstötthet.

Och på vilket sätt är det en "nidbild" att arabiska flickor går i slöja? Jag bor i ett område med många invandrare och jag ser arabiska småflickor i slöja varenda dag. De är många. Det är alltså inte rasism eller en nidbild, utan sådant som barn funderar på. De observerar olikheter och har ännu inte tryckt tillbaka reaktionerna som de flesta vuxna - som faktiskt är inlåsta i sina små lådor av fördomar och moralfloskler.

Ännu märkligare är att man uppfattar den som sexistisk för att karaktärerna i den är intresserade av kroppen. Pojkarna glodde på bröst och pratade fascinerat om det förbjudna, sexuella. Precis som jag och alla mina vänner (pojkar OCH flickor) gjorde när vi var små. Nej, böckerna måste uppenbarligen hålla en god moralisk nivå. För tänk om folk hittar den där klådan och börjar ägna sig åt... Ägna sig åt... Självbefläckelse!

Framför allt är det otroligt märkligt att människor utnämner sig själva till någon sorts moralens myndighetspersoner och kräver att litteratur plockas bort ur skolorna. Det är djävligt farligt att låta enskildas moraluppfattning styra, och just tillgången på information är helig. Att förbjuda något bara för att det kan, om man verkligen vill, uppfattas som icke-PK - och den här boken tycker jag ändå är högst PK - är både skrattretande och lite otäckt.

NA, SvD

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det är farligt att feminister har fått en sån makt i Sverige. Ordet genus är ju inget annat än feminism egentligen.

Anders... sa...

Det här är ju inte ens feminism utan bara hysteri. Jag har inget problem med att sträva efter jämlikhet mellan könen men det gör man inte genom att förbjuda barnböcker.

Anonym sa...

Förstagluttarna är framtagen för att bli en läromedel (inte skönlitteratur: en stor skillnad från t ex Martin Widmarks Lasse och Maja serier). Den används av 7-8 åriga i klassrummet i skolan för läsinlärning. Det är en bok som alla elever i klassrummet är tvungna att läsa. Då måste den som läromedel leva upp till likabehandlingsplan och läroplan.
Förstagluttarna gör inte det.
Citat från likabehandlingsplan:
"Undervisning
Det är ett faktum att en del läromedel förmedlar en fördomsfull bild av
olika grupper i vårt samhälle. Det kan handla om stereotypa skildringar
av olika etniska och religiösa grupper, homo- och bisexuella personer och
personer med funktionshinder eller av män och kvinnor.
Många läromedel utesluter och osynliggör också olika minoriteter i sin skildring
av historien och verkligheten. Det kan leda till att vissa elever känner
sig kränkta. Det finns också risk för att undervisningen och läromedlen inverkar
negativt på förekomsten av diskriminering och trakasserier i skolan.
Skolan bör därför vidta åtgärder som rör både undervisningens form och
innehåll."
I läseboken beskrivs flickors beteende enfaldigt: men undantag av "Tjocka Berta" som beskrivs som våldsam.
I verkligheten är det en högre andel flickor som gillar sport (utan att vara särskilt våldsam), inte intresserar sig för kläder mm. I och med Förstagluttarna har bara en muslimsk tjej och bara en svart pojke blir de representanter för sina respektive grupper. Att ha Marjam som 7 årig med sjal på och en pappa som "bestämmer mycket" (jämförelse görs direkt med Moas mamma som "bestämmer mest"); och "kolsvarte" Victor som efterbliven och överkaxig, samt inte kan bo med hans pappa och plast-mamma, är negativa beskrivningar. Argument att sådan förekommer i samhället och är därmed en del av verklighet tar inte hänsyn till hur snävt det blir särskilt om man kommer ihåg att Förstagluttarna är läromedel: en jämförelse skulle kunna bli en klass med bara en "helt-svenskt" som råkar att ha alkoholiserade föräldrar. Det förekommer men det är knappast representativt. Andra exempel kan vara om incest, våldtäkt... Olämpligt för 7-8 åriga barn? Men det är också en del av verkligheten.

Anonym sa...

Eldhäst har som i alla sina inlägg í denna fråga på alla olika webfora balans i sin kritik.

Här har hon(?) lyckats med att endast jämställa "Förstagluttarnas" beskrivning av skolvardagen med "våldtäckt och rasism". Det är ändå bland de mer försiktiga av hennes(?) paralleller, på andra forum har hon(?) jämställt böckerna med "nazismens propaganda"*.


*) Godwins lag gäller således även för debatter om skolböcker.

Anders... sa...

Det är sådana argument moralfascister brukar använda sig av. Det är så korkat att jag inte ens ids bemöta det.

 

Copyright 2008 Anders Sjölander